T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / ERDEMLİ - Erdemli Mesleki Eğitim Merkezi

Kısaca Okulumuz ve Eğitim Sistemimiz..

 

KISACA OKULUMUZ...

 

Okulumuz 34 alan ve 186 meslek dalında Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi, Usta Öğreticilik Belgesi ile Lise Diploması veren bir Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumudur. Okulumuzda 3 program türünde eğitim verilmektedir.

1-Meslek Eğitim Merkezi Programı

2-Ustalık Telafi Programı

3-Diploma Telafi Programı

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMI

Mesleki eğitim Merkezi Programı uygulanmakta olup Anadolu Meslek Programı ve Anadolu Teknik Programı uygulanmamaktadır. Okulumuzda eğitim öğretim 4 yıl sürmektedir. Ortaokulu bitirip okulumuza kayıt yaptıran öğrenciler 9. Sınıftan eğitimlerine başlar. 11. Sınıfın sonunda kalfalık beceri sınavlarına girerek kalfalık belgelerini alırlar. 12. Sınıfın sonunda ise ustalık beceri sınavına girerek hem ustalık belgelerini hem de Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diplomalarını alırlar. Sonrasında isterlerse Usta Öğreticilik Belgesi almak için müdürlüğümüze İş Pedagojisi kursuna başvuruda bulunabilirler. Kursun süresi 10 gün olup kurs sonunda yapılan sınav sonucunda başarılı olmaları halinde Usta Öğreticilik belgelerini alırlar. Ortaokulu bitiren öğrencilerimiz mezun oldukları ortaokul müdürlüklerinde 2. Yerleştirmede okulumuzu tercih etmek suretiyle kaydolabilirler. Bu durumdaki öğrencilerden herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşenler yerleştirildikleri okuldan alacakları öğrenim durum belgesi ile de okulumuza kaydolabilirler. Okulumuzu tercih etmemiş ve herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilmemiş öğrenciler de mezun oldukları ortaokuldan alacakları öğrenim durum belgesi ile okulumuza kaydolabilirler.

Okulumuza sadece ortaokulu yeni bitiren öğrenciler değil ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarından ayrılan öğrenciler de Mesleki Eğitim Merkezi Programında eğitim görmek için başvuruda bulunabilir. Bu durumdaki öğrencilerin okulumuza kayıtları yıl boyunca yapılmakta olup aralık ayının son iş gününe kadar kayıt yaptıranların eğitimleri mevcut sınıflarında devam eder. Ocak ayının ilk iş gününden itibaren kayıt yaptıranlar ise işletmede mesleki eğitimlerine devam ettirilir, ancak o ders yılı için yılsonu puanı verilmez. Bunlar o yıla ait okuma hakkını kullanmamış sayılır ve teorik eğitimleri yeni ders yılı başında başlar.

Birkaç örnek verelim:

Örnek 1: Ahmet ve Ayşe Anadolu lisesi 9. Sınıfında öğrenim görmektedirler. Ayşe 10 Ekim 2022 tarihinde okulumuza kayıt yaptırmıştır. Ayşe kaydolduğu tarihte 9. Sınıfta hem işletmede meslek eğitimine hem de teorik eğitimine devam eder ve 2023 haziran ayında sınıfını başarı ile tamamlaması halinde 10. Sınıfa geçer. Ahmet ise 1 Mart 2023 tarihinde okulumuza kayıt yaptırmıştır. Ahmet sadece kayıt tarihinden itibaren işletmelerde meslek eğitimine devam eder ancak teorik eğitimi 2023 Eylül ayında başlar ve 2024 Haziran ayında sınıfını başarı ile tamamlaması halinde 10. Sınıfa geçer. Görüldüğü üzere iki öğrenci başlangıçta aynı sınıf seviyesinde iken bir diğerinin gerisinde kalmıştır. Eğer Ahmet 1 Mart 2023 tarihinde okulundan ilişiğini kesmeyip mevcut okulunda eğitimine devem edip 10. Sınıfa geçtikten sonra okulumuza kayıt yaptırırsa o da Ayşe gibi 2023 yılının Eylül ayında 10. Sınıfta eğitimine devam edecek ve sene kaybı yaşamayacaktır.

Örnek 2: Gamze ve Pelin Anadolu Meslek Programı Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı 11. Sınıf öğrencisidirler. Gamze 10 Ekim 2022 tarihinde okulumuzda Kadın Kuaförlüğü Dalında öğrenim görmek üzere kayıt olmuştur.  Gamze’ nin denkliği 10. Sınıfa yapılır ve kayıt yaptırdığı tarihten itibaren 10. Sınıf olarak hem teorik eğitimine hem de işletmelerde meslek eğitimine devam eder 2023 haziran ayında sınıfını başarı ile tamamlaması halinde 11. Sınıfa geçer ve 2023 eylül ayında 11. Sınıf olarak eğitimine devam eder. Pelin ise 1 Mart 2023 tarihinde Kadın Kuaförlüğü dalında öğrenim görmek kaydolmuştur. Pelin işletmelerde meslek eğitimine kayıt tarihi itibari ile başlar. Yaz döneminde 10. Sınıfa denkliği yapılır 2023 eylül ayında 10. Sınıf olarak hem teorik hem işletmelerde meslek eğitimine devam eder 2024 haziran ayında sınıfını başarı ile tamamlaması halinde 11. Sınıfa geçer.

Örnek 3: Can ve Berk Anadolu Meslek Programı Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü Dalı 11. Sınıfında öğrenim görmektedirler. Can 10 Ekim 2022 tarihinde Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü Dalında öğrenim görmek üzere kaydolmuştur. Can’ ın denkliği 11. Sınıfa yapılır ve kayıt tarihinden itibaren hem teorik eğitimine hem de işlemelerde meslek eğitimine devam eder 2023 haziran ayında sınıfını başarı ile tamamlaması halinde 12. Sınıfa geçer ve 2023 eylül ayında 12. Sınıf olarak eğitimine devam eder. Berk ise 1 Mart 2023 tarihinde Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü Dalında öğrenim görmek üzere kaydolmuştur. Berk İşletmelerde meslek eğitimine kayıt tarihi itibari ile devam eder. Yaz döneminde 11. Sınıfa denkliği yapılır ve 2023 eylül ayında 11. Sınıf olarak hem teorik eğitimine hem de işletmelerde meslek eğitimine devam eder 2024 haziran ayında sınıfını başarı ile tamamlaması halinde 12. Sınıfa geçer.

Okulumuza kayıt için gerekli belgeler:

 

1-      Sözleşme (Okulumuzdan alınabilir 3 nüsha olarak verilir)

 

2-      Öğrenim Belgesi (Diploma, Öğrenim Durum Belgesi, Açık Lise Öğrenci Belgesi v.b.)

 

3-      Üç Adet Fotoğraf (Son altı ay içinde çekilmiş biyometrik resim)

 

4-      Kimlik Fotokopisi (kimliğin fotokopisi okulumuzda çekilebilir)

 

5-      Ustalık ve Usta Öğreticilik Belge Fotokopisi birer adet (İşletmede öğrencinin eğitiminden sorumlu olacak kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgelerinin fotokopisidir)

 

Okulumuzda eğitim-öğretim 4 yıldır. Öğrenciler 3308 sayılı kanun kapsamında haftada bir gün okulumuzda teorik eğitim alırlar diğer günlerde ise işletmelerde mesleki eğitim alırlar. Öğrencilerimizin okula kaydoldukları tarihten itibaren işletmelerde mesleki eğitimleri başlar (İşletmelerde Meslek Eğitimi: Öğrencimizin; kayıtlı olduğu meslek dalında faaliyet gösteren ve öğrencinin mesleki eğitiminden sorumlu usta öğreticisi-eğitici personeli bulunan bir işletmede mesleki eğitim almasıdır.). İlk 3 yılın sonunda öğrencimiz kalfalık belgesi almaya hak kazanır, 4. yılın sonunda da ustalık belgesi almaya hak kazanır. Öğrencilerin kayıtları mesleki eğitim alacakları işletmeyle imzalayacakları sözleşme ile başlar.

 

Okulumuzda öğrenim görmek isteyen bir öğrencinin öncelikle meslek seçimi yapmış olması gerekmektedir. Ya da çalışmayı planladığı (sözleşme yapacağı) işletmeninin faaliyetine uygun mesleği seçmelidir. 2023 temmuz ayı itibari ile 3308 sayılı kanun kapsamında 186 meslek dalı bulunmaktadır. Öğrenci mesleğini belirledikten sonra o meslek üzerine faaliyet gösteren bir işletme ile anlaşması gerekmektedir. Ancak işletmede öğrencinin eğitiminden sorumlu olacak ve öğrencinin kayıt yaptırmak istediği meslek üzerine ustalık ve usta öğreticilik belgesi bulunan bir çalışanın bulunması gerekmektedir. Kayıt için gerekli diğer evrakların tamamlanması ve sözleşmenin taraflarca (işletme yetkilisi, öğrenci velisi, müdürlüğümüz) imzalanmasını takip eden ilk iş gününden itibaren sözleşme yürürlüğe girer. (sözleşmenin yürürlük tarihi sözleşmede belirtilir.) 11. Ve 12. Sınıf öğrencilerimiz işletmelerde meslek eğitimi aldıkları sürede öğrenci iş dosyası tutarlar. Bu dosyadan aldıkları puanlar yıl sonunda girecekleri beceri sınavında önemli rol oynamaktadır. 11. Sınıfın sonunda öğrencilerimiz Kalfalık Beceri sınavına, 12. Sınıfın sonunda ise Ustalık Beceri sınavına alınırlar. Kalfalık Beceri sınavında başarılı olamayan öğrencilerimiz bir üst sınıfa devam edebilirler ancak sorumluluk sınav dönemlerinde mutlaka sınavlara katılmalıdırlar aksi halde hem kalfalık belgesi alamazlar hem de Ustalık Beceri sınavına katılamazlar. Ustalık Beceri sınavında başarısız olan öğrenciler en fazla iki öğretim yılı boyunca sorumluluk sınavlarına katılabilirler bu sınavlar sonunda da başarılı olamamaları halinde okulumuzla ilişikleri kesilir ve Açık Öğretim Lisesine, Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine yönlendirilirler.

 

Sözleşme yürürlüğe girdiği tarihten itibaren öğrenci iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır. Sigorta primleri müdürlüğümüzce aylık olarak SGK ya ödenir. Bu konuda öğrenci tarafından veya meslek eğitimi aldığı işletmece yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Eğer öğrencinin hiçbir sosyal güvencesi yoksa bunu belgelendirerek müdürlüğümüze başvurması halinde öğrencimiz için iş sağlığı ve meslek hastalığı priminin yanında genel sağlık sigorta primi de ödenir.

 

Sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işletme tarafından öğrenciye asgari ücretin %30 undan az olmamak üzere ücret ödenmesi gerekmektedir. 12. Sınıf öğrencilerine işletme tarafından ödenmesi gereken tutar ise asgari ücret net tutarının %50 sinden az olamaz. Öğrencilerimize işletme tarafından ödenmesi gereken bu tutarlar minimum tutarlardır çoğu işletme bu tutarların üzerinde ücret ödemektedir.

 

USTALIK TELAFİ PROGRAMI

En az ortaöğretim kurumu mezunu olanlardan okulumuzda eğitimi verilmekte olan alan dallardan birinden Ustalık Belgesi almak isteyen kişilerin eğitim gördüğü program türüdür. Bu programda eğitim sadece işletmelerde ve hafta içi günlerde verilmekte olup öğrenci okulda herhangi bir eğitime katılmamaktadır. Eğitimin süresi alan dala göre farklılık göstermekte olup 27 haftayı geçmemektedir. Öğrenci okulumuza kaydolduktan sonra sözleşme yürürlük tarihi ile birlikte işletmelerde meslek eğitimine başlar. Bu öğrencilerin sınıf düzeyi 12. Sınıf olarak değerlendirilmekte olup eğitim süresince işletme tarafından öğrencimize tıpkı Mesleki eğitim Merkezi Programındaki 12. Sınıf öğrencilerine olduğu gibi en az asgari ücret tutarının yarısı kadar ücret ödenmektedir. Sözleşme yürürlük tarihi itibari ile öğrencinin sigortalı işe giriş bildirgesi de yapılır öğrencinin herhangi bir sosyal güvencesi olmadığını belgelendirmesi halinde iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primine ek olarak genel sağlık sigorta primi ödemesi de gerçekleştirilir. Ustalık telafi programı öğrencileri eğitimleri boyunca iş dosyası tutarlar işletme de görmüş oldukları her dersten 3 iş yapmak zorundadırlar. Bu işler puanla değerlendirilir. Öğrencinin eğitiminin bitimini takip eden sınav döneminde Ustalık Beceri sınavına katılırlar. Başarılı olmaları halinde Ustalık Belgelerini alabilirler.

 

Önceki Öğrenmelerin Tanınmasına İlişkin Yönerge Kapsamında Kalfalık-Ustalık Belgesi Sahibi Olmak...

 

Herhangi bir meslek dalında kalfalık-ustalık belgesi sahibi olabilmek için o mesleği icra edebiliyor olmak yani bir şekilde mesleği öğrenmiş olmak gerekmektedir.

 

Okulumuz bu noktada kişinin mesleği ne derecede icra edebiliyor olduğunu değerlendirip ölçmektedir. Kısaca bir kişi okulumuza gelir ve bir meslek dalında kalfalık-ustalık belgesi talep eder. Okulumuz da kişinin mesleği nasıl öğrendiğini değerlendirip ne kadar öğrendiğini ölçerek kişinin talebine cevap verir. Yönerge kişinin aşağıda belirttiğimiz öğrenmelerini tanımaktadır.

 

1-      Başvuru yapılan meslek dalında çalışmış olmak sureti ile mesleği öğrenmiş olmak: Kalfalık belgesi talebi için çalışmışlığın bir alt limiti yoktur ancak ustalık belgesi başvurusu için en az 5 yıl o meslek dalında çalışmış olmak gerekir. Bu çalışmışlık kişinin kendi işyeri ya da bir işverenin yanında ücretli olarak çalışmışlık olabilir.

 

2-      Başvuru yapılan meslek dalında eğitim almış olmak sureti ile mesleği öğrenmiş olmak: Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumlarından, Fiilî askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgeler ile yaygın eğitim kurs bitirme belgesine sahip olanlar faydalanabilir.

 

22 yaşını doldurmuş olup yukarıda bahsettiğimiz şartları taşıyan herkes başvuruda bulunabilir.

 

Gerekli Belgeler:

 

1-      Öğrenim belgesi aslı veya onaylı örneği ile bir adet fotokopisi (*)

 

2-      Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı aslı ve fotokopisi (*)

 

3-      Bir adet vesikalık fotoğraf

 

4-      Başvuruya esas kanıt dokümanlar

 

□  Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri unvan listeli prim dökümü

 

□ BAĞ-KUR hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi

 

□ Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimini tamamlama belgesi

 

□ Mesleği ile ilgili; Millî Eğitim Bakanlığı onaylı belgelerin aslı ve fotokopileri (*)

 

□ Kalfalık/ustalık belgesi aslı ve fotokopisi (*)

 

□ Fiilî askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde aldığı mesleki eğitime ve/veya çalışmaya ilişkin belgeler

 

□ Yurt dışından alınan belgelerin ve onaylı tercümesinin aslı ve fotokopisi (*)

 

□ MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi aslı ve fotokopisi (*)

 

(*) Asıl belgeler kontrol edildikten sonra başvuru sahibine iade edilecek

 

 

 

Lise Diploması Sahibi olmak...

 

2021-2022 eğitim öğretim yılı için okulumuza kaydı yapılan tüm öğrencilerimiz okulumuzdan mezun olurken kalfalık ve ustalık belgesi ile birlikte lise diploması alarak mezun olacaktır. Ancak hali hazırda mevcut öğrencilerimizin diploma fark derslerini almaları gerekmektedir.

 

Ustalık belgesi sahibi olup en az 8 yıllık ortaokul mezunu olan lise ara sınıflarından ayrılan ya da lise mezunu olan vatandaşlarımız da okulumuzdan diploma almak için başvuruda bulunabilir.

 

1-      Eğer ustalık belgeniz var ve ortaokul mezunu ya da lise ara sınıflarından ayrılmış veya açık lise öğrencisi iseniz; okulumuza başvuruda bulunmanız halinde okulumuzda akşamları açılacak olan diploma fark derslerini yüz yüze eğitim yolu ile tamamlayarak ders muafiyetinin durumuna göre bir ya da iki yılın sonunda lise diploması ile mezun olacaktır. Ders muafiyeti; kalfalık ustalık belgesinin nasıl alındığı, lise ara sınıfından ayrılanlar için öğrenim durum belgesindeki başarılı dersler ya da açık lise transkriptindeki başarılı dersler dikkate alınarak yapılmaktadır.

 

2-      Eğer ustalık belgeniz var ve en az lise mezunu iseniz; lise diplomanız doğrudan doğruya basılır. Herhangi bir eğitim almanıza gerek yoktur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.09.2023 - Güncelleme: 11.09.2023 20:55 - Görüntülenme: 276
  Beğen | 0  kişi beğendi